De boog kan niet altijd gespannen staan, bedenkt de rechtschapen burger, maar ondertussen spant de oplichter de zijne nog eens op. Want vakantie gaat gepaard met andere gedragspatronen en een verminderde staat van alertheid, beide factoren die de pijlen op de oplichtersboog gemakkelijk doel doen treffen.
Alle reden dus, om ervoor te zorgen dat die ontspannende zomertijd niet ontaardt in een spannender verhaal dan dat van de thriller die jouw dankbare brein bij het zwembad gezelschap houdt.
De belangrijkste vakantiebagage die wij je kunnen meegeven (behalve de niet te versmaden thrillerreeks van Levend Aas, Restafval, Doodsengel en Onder Controle) zijn dan ook een paar eenvoudige tips om je zomer van de gewenste zorgeloosheid te voorzien.
Vertrek je op pad om je persoonlijke batterijen op te laden, doe dat dan liever niet met die van je telefoon bij publieke usb-stopcontacten, zoals je die vindt in luchthavens, hotels en vliegtuigen. Een USB-kabel kan immers voor veel meer worden gebruikt dan alleen het sturen van stroom naar je telefoon. Je data wil je liever voor jezelf houden en op malware zit je uiteraard ook niet te wachten. Misbruik via die weg komt (nog) niet vaak voor, maar het tegendeel is waar als het over het gebruik van publieke wifi-netwerken gaat. Laat die gratis wifi in de luchthaven, op de camping of in je hotel dus voor wat hij is. ‘Ook als die met een wachtwoord is beveiligd?’ vragen mensen tijdens lezingen vaak. ‘Absoluut’, is dan mijn antwoord, want veilig wordt de verbinding daarmee allerminst. Je hebt immers geen idee wie er op dat netwerk zit en wat er met jouw data en toestel gebeurt. Om nog maar te zwijgen van de zogenaamde ‘honeypots’ die al veel nietsvermoedende vliegen hebben gevangen.
In plaats van de wifi gebruik je best gewoon de dataverbinding van je telefoon. Binnen de EU betaal je daarvoor niet meer dan wanneer je thuis op de bank zit. In Zwitserland – ook als je er gewoon met de auto passeert en je telefoon niet actief gebruikt – moet je wel (flink) betalen, dus zet je toestel op vliegtuigstand zodra je de landsgrens bereikt. Tenzij de Zwitserse Alpen natuurlijk je vakantiebestemming zijn – we kunnen je daarin geen ongelijk geven – of je liever de wijde wereld in trekt. Ook aan boord van een schip of vliegtuig is het opletten als de verbinding via satellietnetwerken plaatsvindt, want daarvoor gelden geen maximumprijzen. Cruiseschepen bieden meestal een eigen wifinetwerk aan, maar als je dat wil gebruiken, kan je best een VPN-verbinding met je toestel maken, waardoor je even veilig surft als in je eigen huiskamer. Diezelfde VPN kan natuurlijk evengoed op het vasteland dienen voor wie toch graag de hotelwifi gebruikt.
Wie een dataverbinding wil gebruiken in een land waar de roamingkosten hoog zijn – en dat is buiten de EU meestal het geval – koopt best een e-simkaart. Daarmee kan je voor een vooraf betaald bedrag op je vakantiebestemming zorgeloos en goedkoop van het lokale datanetwerk gebruik maken. Je hoeft trouwens niet te wachten tot je ter plekke bent om zo’n e-sim te kopen, want dat kan je vooraf thuis online al regelen. Meer uitleg over de aanbieders en de installatie vind je bijvoorbeeld hier. Gedetailleerde informatie over roamingkosten vind je op de site van de Europese Unie.
Als je dat allemaal geregeld hebt en je bent eindelijk online, maak dan niet de fout om meteen allerlei foto’s van jouw plekje onder die palmboom op je socialmedia-accounts te posten. Je wil dieven toch niet laten weten dat ze ondertussen in alle rust aan jouw achterdeur naast de knotwilg kunnen morrelen? Een nodeloze beknotting van je vrijheid is dat beslist niet, want ook als je foto’s enkel met vrienden deelt, kunnen de accounts van die vrienden nog altijd gehackt worden. Trouwens, wat is er mis met het posten van foto’s achteraf?
Kredietkaarten zijn handig op reis, maar zet je limiet niet te hoog, zo blijft de schade beperkt als er iets misloopt. In de meeste bank-apps kan je trouwens op elk moment je limiet zelf aanpassen, waardoor je bij het doen van een grotere uitgave flexibel bent.
Heb je je vakantie geboekt via Booking of een ander platform? Laat deze website dan liever niet jouw kredietkaartgegevens opslaan in je account, want als die wordt gekraakt, kan een oplichter op jouw kosten op reis. Wees ook extra alert als je voor je vertrek een mail krijgt die van Booking lijkt te komen, en waarin je wordt gevraagd om nog een bedrag te betalen om je reservatie te bevestigen. Neem bij twijfel altijd zelf contact op met het hotel.
Oké, dan is het eindelijk tijd om te genieten!
Van een lokaal marktje bijvoorbeeld, want aan verse mediterraanse olijven kan geen supermarktpotje tippen. Wees wel alert en check de prijs als je elektronisch – en zeker contactloos – betaalt, want je zou de eerste niet zijn die achteraf moet vaststellen dat een malafide handelaar een veel te lijvig bedrag voor zijn olijven of abrikozen heeft ingetikt.
Heb je het even gehad met al die pogingen tot gesjacher?
Installeer je dan op een zachte handdoek naast het zwembad en neem je reislectuur erbij. Stop Phishing bijvoorbeeld. Omdat het behalve een verzameling van effectieve tips ook gewoon een leuk boek is om te lezen, zo hebben we al uit alle windstreken horen waaien.
Goede reis!